Van het Romeinse genie tot het moderne genie in Orange
Expositie “Van het Romeinse genie tot het moderne genie” in Orange
Bent u terug in het Romeinse Theater van Orange voor de bezichtiging van de expositie “Van het Romeinse genie tot het moderne genie”. Met deze expositie die over 4 ruimtes is verdeeld, wordt de omvang van het technologische genie van de Romeinen, waarvan we nog altijd gebruikmaken, duidelijk! De bezoekersruimtes zijn toegankelijk voor alle bezoekers met een toegangskaartje.
Duur:
3 uren
Soorten:
Bezoek
Voordat u de trap naar de galerij en de vier alkoven neemt, moet u echt naar het podium en de tribunes gaan, om even stil te staan bij de ontroerende gedachte dat 2.000 jaar geleden toeschouwers hiernaartoe kwamen om zich te vermaken. Een ideale transitie naar de eerste alkoof!
Het theater
De plaats voor de gladiatorengevechten en de circusspelen!
Op bedieningspanelen en dankzij een multimediascherm kunt u eerst vernemen dat hier in Orange, vóór de spektakels, comedy’s, tragedies en pantomimes door acteurs werden uitgevoerd. En hier komt het Romeinse genie om de hoek kijken. Bijvoorbeeld: Onder het huidige podium bevinden zich 2 kuilen waarvan één met een bron stromend water. Het beekje werd gebruikt om decors aan te brengen en kon ook onderdeel zijn van de voorstellingen als er sloepen en kleine bootjes in voorkwamen. Vanuit de tweede kuil sprong letterlijk het toneelgordijn omhoog dankzij een ingenieus mechanisme.
Wat de acteurs betreft, kunt u (her)ontdekken dat ze maskers droegen om het karakter van hun personages kenbaar te maken: het onschuldige meisje met blond haar, de verliefde met rode wangen en nog veel meer.
U verruilt nu het podium voor de schoolbanken.
Wist u dit?
Bij het Romeinse toneel waren de maskers altijd met een zeer grote mond afgebeeld. Dit was een ingenieuze manier om de stem ver in de tribunes te dragen: de voorloper van de megafoon eigenlijk!
De school, het schrift en de wetten
Lezen en schrijven waren van essentieel belang voor de Romeinen die daarmee de overdracht van informatie grondig hebben gewijzigd. Ze waren vooral egalitaire baanbrekers want de basisschool (7 tot 11 jaar) was gemengd. Daardoor konden de meeste Romeinen lezen, schrijven en rekenen (ze gebruikten het telraam, waarvan het systeem herontdekt wordt).
Gaat u even zitten om een les van een Romeinse meester te volgen! De jongsten kunnen in het gekleurde zand het Romeinse schrift oefenen.
Een compleet ander decor voor de volgende etappe!
Wist u dit?
Het schrift varieerde naargelang de drager (steen, perkament, pugillaris e.d.). Er waren vier schrijfwijzen: hoofdletters (wetteksten, gemakkelijk te ontcijferen), cursieve letters (dagelijks schrijven), quadrata (bijvoorbeeld de codex) en rustica (schreefloos schrift).
De hydraulische techniek
In deze alkoof laat u zich door het geluid van het water leiden om het Romeinse genie te ontdekken en te zien hoe ze stromend water wisten te temmen met talrijke aquaducten, zoals de majestueuze Pont du Gard, die we nog steeds bewonderen, en met thermen waarop de moderne hydrotherapie is geïnspireerd.
Hoewel de Romeinse thermen niet gemengd waren, want er waren aparte zalen voor vrouwen, waren het toch plekken waar alle rangen en standen tijd met elkaar doorbrachten. Alle burgers konden elkaar ontmoeten om in alle rust te debatteren en zelfs lezingen bij te wonen!
De laatste en niet de minste etappe: vrije tijd en fastfood in de oudheid!
Het thermopolium en de spelletjes
Hier ontdekt u hoe een traditionele Romeinse maaltijd samengesteld was (peulvruchten, weinig vlees en vis, kaas, fruit en veel aromatische kruiden).
Zo ontdekt u wat een thermopolium was: stands op straat waar mensen bij elkaar kwamen om hapjes te eten want de meeste Romeinse huizen hadden geen keuken. Er werd in 2020 een goed bewaard thermopolium in Pompeï ontdekt.
Trouwens, in zijn tijd schreef Plinius de Jongere over een maaltijd die nogal groots lijkt: “Voor elke gast was het volgende bereid: een krop sla, drie slakken, twee eieren, een speltkoek met honingwijn en sneeuw (die moet je ook meetellen en zelfs eerder dan de rest, want die verdween op het blad), olijven, bieten, komkommers, uien en duizend andere even verfijnde gerechten. Je had naar een acteur, een voordrager of een lierspeler kunnen luisteren en zelfs, kijk hoe gul ik ben, naar al die artiesten. Maar je gaf de voorkeur, ik weet niet bij wie, aan oesters, organen, zee-egels en danseressen uit Gadès.”
In deze alkoof kunt u ook met dobbelstenen en een Romeins bordspel die in die tijd zeer populair waren, spelen.
Wist u dit?
De Romeinen waren dol op “garum” of “liquamen”, een vloeibare saus die verkregen werd met het laten weken van ingewanden van gezouten vis in de zon.
Praktische informatie
Januari, februari, november, december: 9.30 – 16.30 uur
Maart, oktober: 9.30 – 17.30 uur
April, mei, september: 9.00 – 18.00 uur
Juni, juli, augustus: 9.00 – 19.00 uur
Rue Madeleine Roch
84100 Orange
04 90 51 17 60
message@theatre-antique.com
Het Romeinse Theater bevindt zich in het centrum van Orange op 29 km van Avignon.
A7 en A9 afrit ‘Orange’ of RN 7 afrit ‘Orange centre’. Parkeergelegenheid vlakbij.