Adviezen aan wandelaars en hikers in de Vaucluse  ©Planque

Adviezen aan wandelaars en hikers in de Vaucluse

De Vaucluse is ‘s zomers en ‘s winters een zonnige bestemming, die het hele jaar door uitnodigt om prachtige wandel- of trektochten te maken. Om er in alle gemoedsrust op uit te gaan, vindt u hier een overzicht van onze adviezen om u voor te bereiden op een wandel- of trektocht in de Luberon, rondom Avignon, op de Mont Ventoux of in het Rhônedal. 
Dit overzicht van adviezen is niet uitputtend, maar maakt het mogelijk om checklist op te stellen voordat u vertrekt. Natuurlijk blijft het belangrijk om uw gezonde verstand te blijven gebruiken, zowel individueel als op groepsniveau.

5 dingen die u moet doen voordat u vertrekt

Kies een geschikte wandelroute

1- Kies een geschikte wandelroute

Een korte wandeltocht is niet per definitie gemakkelijk. De aangegeven moeilijkheidsgraad wordt bepaald door een norm die een niveau toekent, dat afhankelijk is van meerdere factoren: de inspanning (afstand, hoogteverschil), technische moeilijkheid van het traject (type ondergrond, breedte van het pad, grind, aarde, zand …) en het risico (wandeling langs een klif, ladders …). 
  
Let op: de Vaucluse en haar bergmassieven kennen een aanzienlijke geologische diversiteit met kalksteengebieden, rotsen en zandvlakten. Het wandelterrein is vaak rotsachtig! 

Tempo en afstand voor volwassenen en kinderen:
– een volwassene legt gemiddeld 3,5 km per uur af,
– kinderen van 3 t/m 7 jaar hebben een tempo van gemiddeld 1 tot 2 km per uur (afstand = 1 km per jaar van de leeftijd van het kind)
– een kind van 5 jaar kan een zeer gemakkelijke wandeling (geen technische moeilijkheid, vlak terrein) van maximaal 5 km maken.  
– van 8 t/m 12 jaar kunnen kinderen wandelingen van 10 tot 15 km maken.  

2- Raadpleeg het weerbericht

Als het beneden mooi weer is, betekent dat niet dat boven ook de zon schijnt!  
De Mont Ventoux en de Luberon hebben een hoogte van respectievelijk 1911 en 1125 meter. Ook worden het oostelijk deel van het departement, het Sault- en Albion-plateau en de Monts de Vaucluse soms als onderdeel van de Voor-Alpen gezien.  
Onthoud dus het volgende wanneer u deze gebieden bezoekt:  
– Het weer is veranderlijk en kan verschillen tussen de uitlopers en de top van een berg.  
– Er zijn aanzienlijke temperatuurverschillen (van 5 tot 15 graden) tussen de vlakte, de top en de plateaus.  
 
Nog een bijzonderheid van de Vaucluse: de rukwinden van de mistral! Het is deels aan deze krachtige noordelijke wind te danken dat de zon hier de hele winter schijnt, maar de mistral kan ook snel een gevoel van kilte geven en gevaarlijk zijn tijdens wandeltochten over de bergkammen.  
Ter informatie, bij een windkracht van 10 km per uur voelt de temperatuur 1 °C lager aan, dus bij 10 °C met een windkracht van 100 km per uur is de gevoelstemperatuur 0 °C! 
 
Door het weerbericht van de Mont Ventoux te raadplegen, weet u direct wat de temperatuur en windsnelheid op de top zijn.

Mont-Ventoux

Wat is de beste periode voor een wandeltocht in de Vaucluse?

Agenda

Herfst, winter, lente 
Van 15 september tot 30 mei is het weer in de Vaucluse regelmatig ideaal om te wandelen (helder weer en een temperatuur tussen 18 en 25 °C).  
Weken waarin het alleen maar regent, zijn zelfs in de winter zeldzaam. Maar vermijd de top van de Mont Ventoux in dit seizoen, want de temperaturen kunnen er dalen tot -10 °C.

 

Zomer

Zomer
In juli en augustus wordt sterk afgeraden om overdag te gaan wandelen. Vermijd ook zwerftochten en wandelvakanties in deze periode.
Kies van mei tot september voor korte wandelingen van een halve dag, wandelingen in de schaduw of in de buurt van water (langs de Rhône, de oevers van de Durance, de oevers van de Sorgue of de kanalen) en houd rekening met de regels voor toegang tot het gebied. We raden u af om in deze periode de Toulourenc-vallei te bezoeken.
Vertrek bij voorkeur ‘s ochtends.
> Ontdek geschikte rondom Avignon voor de zomer.

Raadpleeg de regels voor toegang tot de bosgebieden van de Vaucluse

3 – Raadpleeg de regels voor toegang tot de bosgebieden van de Vaucluse

Van 15 juni tot 15 september staan de bosgebieden onder verscherpt toezicht.  
In deze periode wordt dagelijks vastgesteld of de bosgebieden van de Vaucluse toegankelijk zijn om te bezoeken, voor verkeer en om te parkeren, afhankelijk van het risiconiveau en voor alle activiteiten in de natuur (klimmen, paardrijden, gravelrijden, mountainbiken, wandelen …). 
Het risico op brand wordt vastgesteld aan de hand van de wind, de droogte van de beplanting en de luchtvochtigheid. 

Als het risiconiveau ‘gering’, ‘laag’, ‘matig’ of ‘ernstig’ is zijn natuuractiviteiten overdag toegestaan in de bosgebieden van de Vaucluse. Vanwege de hitte raden we aan ‘s ochtends op pad te gaan. De risico’s worden dagelijks op de website aangegeven met de kleuren groen en geel.
Bij een ‘zeer ernstig’ risico (rood) of ‘extreem’ risico (rood E ) zijn de bosgebieden van de Vaucluse niet toegankelijk voor natuursporters, ook niet voor wandelaars en hikers. Bij het risiconiveau ‘zeer ernstig’ (rood) mogen groepen die worden begeleid door een beroepsgids voor natuuractiviteiten (AMM) die de DFCI-opleiding heeft gevolgd wel op pad gaan.

Deze risiconiveaus worden om 18.00 uur bepaald voor de volgende dag, door een speciale antenne van Météo-France, en worden vastgesteld per bosgebied en per zone. Dus als het risiconiveau gering tot matig is op de Dentelles de Montmirail, kan dit totaal anders zijn in de Luberon.  

Er zijn meerdere mogelijkheden om informatie in te winnen over de toegankelijkheid van de verschillende gebieden. Elke dag vanaf 20.00 uur kunt u:
– de website van de prefectuur raadplegen (fr)
– een speciaal nummer bellen: +33 (0)4 28 31 77 11 (gratis)

Let op: als u bosgebieden ondanks een verbod betreedt, kunt u bestraft worden met een boete van € 750.

4- In het jachtseizoen: trek kleurrijke kleding aan!

Van begin september tot eind februari kunnen er jagers actief zijn.  
De periodes waarin mag worden gejaagd, worden vastgesteld door de prefectuur van de Vaucluse en zijn noodzakelijk voor een goede balans in de flora en fauna en om schade aan akkers en wijngaarden te beperken.
Drijfjachten worden in elke gemeente door jagers gemeld en aangegeven. U kunt ook individuele jagers op klein wild tegenkomen. Trek dus kleurrijke kleding aan.
Neem contact op met het toeristenbureau of de gemeente om te weten wanneer er jachtpartijen en drijfjachten zijn, zodat u ze kunt vermijden.
 
Sommige gemeentes kennen ‘jachtvrije’ dagen. Bijvoorbeeld (geen uitputtende lijst):  
Gigondas: van 13 oktober tot 9 januari zijn er op woensdag, zaterdag en zondag geen drijfjachten > Meer informatie (fr)
Beaumes de Venise: vanaf januari elke zaterdag en zondag.
Sarrians: jagen niet toegestaan (alleen op privéterrein en akkers)
Vacqueyras: jagen niet toegestaan

Chasseur

Wandelroutes

5- Kies uw wandelroute op een betrouwbare website

Bij deze websites kunt u erop vertrouwen dat de lokale autoriteiten, de Fédération Française de la Randonnée Pédestre van de Vaucluse en haar clubs, de regionale natuurparken en de toeristenbureaus regelmatig werk verrichten om de paden te beschermen, te onderhouden en de markeringen in orde te houden.

Provence-toerisme.com met alle gemarkeerde wandelroutes van de Vaucluse

De tools van de Fédération Française de la Randonnée Pédestre van de Vaucluse:
– de website Rando84
– de Topoguides
– de app marando.com  

Cheminsdesparcs.fr: website en mobiele app om uw wandel-, fiets- en mountainbiketochten in de regionale natuurparken van Provence-Alpes-Côte d’Azur voor te bereiden

– De IGN-kaarten

Goede gewoontes wanneer u op stap gaat

gemarkeerde

1- Blijf op de gemarkeerde paden

Er zijn 4 soorten markeringen. Hier vindt u een paar nuttige begrippen die u helpen om de markering van uw wandelroute te vinden. 

De GR®, Grandes Randonnées-routes die worden aangeboden en onderhouden door de Fédération Française de la Randonnée Pédestre, zijn aangegeven in wit en rood.  Deze lange wandelroutes zijn lineair en doorkruisen ons departement om verder te gaan in een ander gebied.  
– de GR® Urbain V verbindt de Mont Lozère met Avignon.
– de GR®653D verbindt Montgenèvre met Arles, richting Santiago de Compostella via de Via Domitia, waarbij u de voet van de Luberon passeert.
– de GR®9 verbindt de Jura met de Middellandse Zee en doorkruist ons departement van noord naar zuid, via de Mont Ventoux, de Monts de Vaucluse en de Luberon.  
– de GR®4 verbindt de Atlantische Oceaan met de Middellandse Zee en loopt door de Luberon, de Mont Ventoux en de Rhônevlakte. 


De GR® de Pays-wandelroutes, aangeboden en onderhouden door de Fédération Française de la Randonnée Pédestre, zijn aangegeven in geel en rood. Dit zijn lusvormige routes van meerdere dagen, die u kunt volgen om een bosgebied of een vallei te ontdekken.  

De verschillende markeringskleuren

De geel gemarkeerde routes waarop u af en toe houten wegwijzers met gele bordjes vindt, zijn ‘Promenades et Randonnées’ ofwel PR. Dit is een toeristisch netwerk van 1800 kilometer aan paden, onderhouden door het departement.  
Dit netwerk van paden is toegankelijk voor andere natuuractiviteiten, zoals mountainbiken, trailrunning of paardrijden, waarvoor specifieke markeringen worden gebruikt.  
 
Tijdens uw dagtochten bent u verplicht deze markeringen te volgen, die eventueel kunnen zijn aangevuld met verfmarkeringen of markeringen in wit/rood en geel/rood. 
De markeringen hebben een bepaalde hiërarchie: de GR® (wit/rood) heeft voorrang op de GR® de Pays (geel/rood) die weer voorrang heeft op de PR (geel). Op een kruispunt kan de gele markering dus verdwijnen en plaatsmaken voor een andere markering.
Vaak komt u een wegwijzer tegen die de mogelijke richtingen aangeeft. We raden u aan een kaart mee te nemen (digitaal of op papier) om u te oriënteren. 
De wandeltochten van Vaucluse Provence Rando, Rando84 en Chemins des parcs maken gebruik van dit beveiligde netwerk.
 
 
U kunt ook groene markeringen tegenkomen. Deze markeringen zijn aangebracht door een vereniging of door de gemeente.  

Suricate

Een afwijking op een wandelroute melden

Wij willen graag dat wandelaars optimaal genieten van de paden die het departement heeft gemarkeerd en onderhoudt. Daarom verzoeken we u problemen en afwijkingen op de wandelroutes te melden. De beheerders worden onmiddellijk op de hoogte gebracht van de plaats waar ze actie moeten ondernemen en de reden van de afwijking (omgevallen boom, gedumpt afval, ontbrekende markering, enz.).

markeringskleuren
Toon respect voor privé-eigendommen

2- Toon respect voor privé-eigendommen

Als de toegang fysiek is afgesloten, respecteer dit dan en ga er niet langs.

3- Verwijder niets van de akkers of velden

Plukken is niet toegestaan, al gaat het maar om een graankorrel, een vrucht of een takje. 
Om de vele lokale landbouwproducten in ons departement te ontdekken, kunt u tijdens uw wandeling een bezoek brengen aan een plaatselijke boer.
Land- en bosbouwers, herders, imkers, wijnbouwers, veehouders, olijventelers en truffeltelers zijn degenen die voor ons voedsel zorgen, en de plaatsen waar wij wandelen zijn hun werkplekken. 
Het is niet aan hen om zich aan te passen; het is aan u als wandelaar, hiker, bezoeker of passant om respect te hebben voor het gebied dat u doorkruist.  

kers

Pyrenese berghonden

4- Pas uw gedrag aan wanneer u Pyrenese berghonden tegenkomt

Aangezien er wolven in de Vaucluse aanwezig zijn, laten veehouders zich ondersteunen door grote honden die de schaapskuddes dag en nacht bewaken. Deze waakhonden, ‘Patous’ of Pyrenese berghonden genaamd, houden elke indringer die zich te dicht bij de kudde waagt al rennend en blaffend op afstand.
 
Om een incident met deze honden te voorkomen, is het belangrijk kalm en passief te blijven en rustig te praten. Houd uw kinderen dicht bij u. Maak geen plotselinge bewegingen, schop niet en zwaai niet met stokken, gooi geen water of steentjes naar de hond, staar hem niet aan en geef hem geen eten.  
 
Als u een kudde tegenkomt, blijf dan op afstand, houd halt en wacht tot de hond u heeft gezien. Bedreig Pyreneese berghonden niet en aai ze niet. Houd uw kinderen bij u en houd uw hond aan de lijn (til hem vooral niet op).

5- Houd rekening met anderen

Tijdens het wandelen deelt u het natuurgebied dat u doorkruist met degenen die er werken, jagers, mountainbikers, andere wandelaars en inwoners.  
Tijdens de periode van de jacht (september tot begin januari) raden we u aan op de gemarkeerde paden te blijven, felgekleurde kleding te dragen (geel, roze of oranje hesje) en uw honden en/of kinderen dicht bij u te houden.  Als u een drijfjacht of jagers tegenkomt, laat dan duidelijk weten dat u er bent en geef aan waar u naartoe gaat. Wees beleefd en blijf bij elkaar. 

Via Rhona

Randonnée en famille

6- Bescherm de natuur en laat haar met rust

– Neem uw afval mee (zelfs biologisch afbreekbaar afval) wanneer u pauze hebt genomen en zorg dat er behalve uw voetafdrukken niets in het gebied achterblijft waaruit blijkt dat u er geweest bent.
– Toon respect voor de flora (niet wildplukken) en de fauna (maak niet te veel lawaai)
– Respecteer de levende stilte van de natuur
– Vervuil drinkplaatsen niet, ze zijn zeldzaam.
Maak geen vuur en rook nooit in de natuur
– Houd u aan de routes die u worden voorgesteld. Rijd en parkeer niet op DFCI-routes (Défense des Forêts Contre l’Incendie ofwel routes voor de bestrijding van bosbranden) of voor brandblusreservoirs; hier mogen alleen de hulpdiensten komen.
Wildkamperen is verboden.

Nuttige links

Gids voor het juiste gedrag in de natuur van het regionaal natuurpark van de Mont Ventoux
Toulourenc: adviezen om veilig te wandelen

Bivakkeren

en wildkamperen

Bivakkeren houdt in dat u uw tent opzet in de natuur om er één nacht van zonsondergang tot zonsopgang te verblijven.
De grondregel voor bivakkeren is dat u geen sporen van uw aanwezigheid achterlaat: maak geen vuur en neem afval mee om de plaats intact of zelfs nog schoner achter te laten dan bij uw aankomst! Voor bivakkeren kunnen beperkingen gelden of het kan verboden zijn in bossen, natuurreservaten, op routes en openbare wegen, op 500 meter of minder van een beschermd monument of erfgoed en op 200 meter of minder van een drinkwaterbeschermingsgebied.
Het is verboden om in stedelijke gebieden of in de buurt van wegen te bivakkeren.  

In de Vaucluse zijn er geen weilanden die zijn ingericht om te bivakkeren in de Luberon. Op de Mont Ventoux is bivakkeren op 2 plaatsen toegestaan, mits u zich houdt aan de grondregels voor bivakkeren: het Jas Forest en het Pavillon du Rat. Deze plaatsen worden onderhouden door het Office National des Forêts.

Wildkamperen houdt u dat u meerdere dagen en meerdere nachten in de wilde natuur verblijft, meestal met een gemotoriseerd voertuig.  

le saviez-vous ?

Kortom

In de Vaucluse zijn wildkamperen en bivakkeren van 15 juni tot 15 september verboden in de bosgebieden. De rest van het jaar wordt bivakkeren van zonsondergang tot zonsopgang getolereerd, behalve in beschermde zones (Arrêté Préfectoral de Protection de Biotope, Réserve Biologique …) en mits de eigenaar toestemming heeft verleend (voor privégebieden).

Bivakkeren